Na uvodnem predavanju nove tečajnike vprašamo, kaj pričakujejo od tečaja v Pasji šola Burja in vedno dobimo podobne odgovore: »radi bi naučili psa, da ne vleče na povodcu in pride, ko ga pokličejo«.

In res sta to dve osnovni vaji, ki ju obvlada vsak vzgojen pes, predvsem pa sta odraz dobrega odnosa med vodnikom in psom. Življenje z vzgojenim psom je prijetno, za psa pa tudi veliko bolj varno, ker ga lahko prikličemo kadarkoli in mu tako morda rešimo življenje. Žal je še vedno veliko psov poškodovanih zaradi trčenj z vozili.

Ko ob zaključku tečaja vidimo, da pes vodnika ne vleče na povodcu in ima zanesljiv odpoklic, vemo, da je tečajnik dojel in v praksi uresničil »filozofijo o pravilnem življenju s psom«, ki smo mu jo poskušali predstaviti med tečajem.

O življenju s psom bom še pisal, tokrat se bomo posvetili priklicu psa. Ne priklicu, kot ga učimo pri vajah poslušnosti, ampak tistemu pravemu, nujno potrebnemu v vsakodnevnem življenju.

Zapomnimo si: pes počne, kar se mu splača. To poved bom zapisal v večini kolumn, ker je za razumevanje obnašanja psov zelo pomembna.

Kako Slovenci sprehajamo pse?

Priznana kinologinja Karmen Zahariaš je pred 13 leti na svojem seminarju predstavila poučen primer, ki se mi je vtisnil v spomin in ga vedno uporabim, ko poskušam razložiti, kako vplivamo na vedenje psov.

Povedala je takole: skupina prijateljev se sestane na travniku ob jezercu in spusti svoje pse, da se malo poigrajo in sprostijo. Psi veselo tekajo, se lovijo, se med seboj rangirajo in se imajo večinoma lepo. Tudi lastniki psov se imajo odlično, saj prijetno kramljajo, srkajo vsak svojo pijačo in pol ure ali še več časa mine, kot bi trenil. Kmalu napoči čas za odhod domov. Takrat vodnik pokliče svojega Fifija, ki veselo priteče, on ga pripne in odideta domov.

Kaj je Fifijev lastnik storil? Psa je kaznoval, ker je prišel na njegov poziv! Da, kaznoval ga je s tem, ker mu je vzel prostost, ko ga je pripel na povodec. Vzel mu je to, kar ima pes rad: tekanje z drugimi psi.

Naslednjič, ko bo spet odšel na travnik spuščat psa s prijatelji, bo prišel čas za odhod domov in bo ponovno poklical Fifija. Takrat seveda Fifi ne bo veselo pritekel. Spomnil se bo, da se mu ne splača približati svojemu vodniku, saj ve, da ga bo pripel in odpeljal domov. Postal bo gluh za njegove klice in vodnik ga bo zelo težko priklical.

Priklic na „Burja“ način

Pomembno pravilo v življenju s psi je, da poskušamo čim manj govoriti, sploh pa čim manj »blebetati«. Pri komunikaciji uporabljajmo le po eno besedo: pridi, sedi, lezi, čakaj, zraven. Morda jih izgovorimo v povezavi z njegovim imenom, če vodimo več psov. Zagotovo pa pes ne bo razumel, kaj želimo od njega, če mu bomo rekli: »Fifi, lepo te prosim, pridi sem«.

Med vsemi temi besedami pa mora imeti besedica za priklic psa zanj še posebno močan pomen, zato jo najprej pogojimo.

Besedico PRIDI pogojimo

Z vajo pričnemo na mestu, kjer ni motečih dejavnikov. Najbolje doma v stanovanju. Vzamemo pasji obrok v žep ali skodelico in jo razdelimo psu tako, da izgovorimo besedico PRIDI, takoj zatem pa mu damo hrano z roko. Torej: pridi – sledi hrana, pridi – sledi hrana, pridi – hrana. To ponovimo tri, do štirikrat dnevno.

Če želimo resno pristopiti k učenju priklica, bomo ves dnevni obrok razdelili psu na tak način. Koliko časa? Morda en teden ali pa tudi dva. Da, prav ste razumeli. En teden razdelimo psu ves obrok tako, da izgovorjeni besedi PRIDI sledi hrana. Psu ni potrebno narediti nič, razen tega, da hrano poje. Tako psa učimo končne pozicije. Vedno, ko bomo kasneje psa priklicali, bo ob prihodu do vodnika dobil hrano.

PRIDI in pobeg

Ko se pes nauči, da besedici PRIDI sledi hrana, pričnemo s pobegi. Psa pokličemo PRIDI in pobegnemo kakšen meter ali dva. Ko priteče do nas, ga nagradimo s hrano, nato takoj spet pobegnemo in pokličemo. Postopek je najbolje izvajati na mestu, kjer ni motenj. Ko pes dobro obvlada vajo in se vedno odzove na klic, se lahko premaknemo nekam, kjer bo motenj več.

PRIDI na sprehodu

Najtežji del je generalizacija naučenega. Vajo moramo vaditi v različnih okoliščinah. Zelo pomembno je, da smo vedno uspešni. Pes ne sme vedeti, da obstaja možnost, da se na naš klic ne odzove. Nujno je, da psa pripnemo na približno 10 m dolg povodec, ki ga vleče za seboj. To je »zavora«, ki nam omogoča, da bo pes vedno upošteval naš klic. Če se ne odzove, ko ga pokličemo, stopimo na povodec, ki psa ustavi. Tako zagotovimo, da pes pride do nas – takrat ga vedno nagradimo.

Če smo psa dobro pogojili na besedico pridi, se našemu klicu ne bo mogel upreti

Pomembno je, da prvi teden ali dva res dosledno izvajamo pogojevanje besedice PRIDI. Potreben čas je odvisen od psa. Morda se bo mladiček zanesljivo odzival že po dveh ali treh dnevih, medtem ko bo starejši pes, ki ga je potrebno prevzgojiti, potreboval tudi več kot dva tedna, da bo spremenil svoje navade.

Težavnost moramo stopnjevati postopoma

Zavedati se moramo, da vsakič, ko psa pokličemo in se ta ne odzove, pomen našega povelja zvodeni. Psu naš klic pomeni vedno manj. Zato nikar ne kličimo psa, če nismo prepričani, da bo na naš klic prišel. Kot za vsako vajo, je tudi za učenje priklica potreben čas in pravilen pristop.

Ob prihodu psa vedno nagradimo, vsaj v času procesa vzgoje. Kasneje, ko pes odraste in vajo osvoji, ni več potrebno vsakokratno nagrajevanje. Vendar ne pozabimo: naš pes bo z veseljem odzval našemu priklicu in prišel k nam, če se mu bo to splačalo.

Zaključek uvodne zgodbe

Pravilen postopek vodnika, ki se ne more upreti užitku, da bi spuščal psa v igro z drugimi psi ob prijetnem jezercu, bi bil, da bi psa večkrat poklical k sebi, ga za prihod vedno nagradil s priboljškom in takoj spet spustil v igro. Tako bi se psu splačalo priti k vodniku, saj bi vedel, da bo zatem spet svoboden.

Naš cilj je, da se bo pes zanesljivo odzval na vsak naš klic, tudi ko je v družbi drugih psov.

Ker slika pove več kot sto besed, smo vam v Pasji šoli Burja tudi tokrat pripravili posnetek, kjer si praktično lahko ogledate postopek učenja priklica psa. Tako, po naše.

Avtor kolumne je Roman Starman, inštruktor za šolanje v Pasji šoli Burja