V hladnih zimskih dneh je potrebno posvetiti posebno pozornost zaščiti naših štirinožnih ljubljenčkov pred vplivi mraza. V nadaljevanju nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bo našim štirinožnim prijateljem tudi pozimi udobno.

Psom, ki preživljajo zimo na prostem, je potrebno zagotoviti ustrezno zavetje. Uta mora biti dobro izolirana (tla, streha in stene z vsaj 5 cm izolacijskega materiala), ne sme biti izpostavljena vetru, zavarovan vhod pa naj varuje prostor pred vdorom mraza, vlage in vode. Uta naj bo po možnosti več prekatna. V pasjo uto postavimo tudi ustrezen material za ležišče, tako da bo našemu kužku toplo.

Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male pse in hrte, je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna.

Za sprehode v ekstremnih temperaturah moramo uporabiti ustrezna zaščitna oblačila za psa. Takšna oblačila namreč pokrivajo in ščitijo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja. Pomembna je tudi zaščita tačk proti zmrzali in soljenim ulicam ter cestam z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami. Po prihodu iz sprehoda moramo s tačk odstraniti morebitno sol.

Psom, ki živijo v stanovanjih ali hišah, moramo tudi pozimi zagotoviti dovolj gibanja. Na sprehod jih peljemo večkrat na dan, sprehodi pa naj bodo krajši, da se kužek ne podhladi.

Prostoživeče zunanje mačke potrebujejo v zimskem času uravnoteženo in zdravo, predvsem pa energetsko bogatejšo hrano. Postavimo jim tudi toplejše zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem.

Za zunanje mačke in pse so v hladnih dneh dobra izbira briketi, ki ne zmrznejo. Zagotoviti jim moramo tudi svežo vodo, ki jo večkrat dnevno preverimo oziroma zamenjamo, saj pri nizkih temperaturah hitro zmrzne.