Večina bodočih posvojiteljev, ki obišče zavetišče, ali se preko telefona oz. spletne strani začenja pozanimati o osnovnih informacijah glede oddaje, najprej vpraša za mladičke. Mladi kužki in mucki so seveda privlačni, simpatični, hecni, skratka pravi magneti za bodoče skrbnike. Do neke mere je razumljivo tudi razmišljanje ljudi, da bi mladička lažje vzgojili, socializirali in ga navadili na okolje, kjer bo preživel še dolga leta. Iz izkušenj pa lahko sklenemo, da ni vedno tako.

Resnično težko se je upreti majhni kosmati kepi, ki bi se samo crkljala in božala, vendar je napačno razmišljanje, da bomo le rosno mladega kužka ali mucka socializirali in z njim delili dolga leta. Odgovorno skrbništvo terja vedno nekaj več. Posvojitev je dejanje, ki bo zaznamovalo življenje posvojitelja in tudi posvojene živali, zato se morajo posvojitelji zavedati lastnih možnosti in tudi zahtev posvojenčkov.

Posvojitev zelo majhne živali terja veliko dela in predanosti

Čeprav so majhni mucki ali kužki na videz zelo mili in igrivi, se v njih skriva pravi ekstrakt energije, ki jo praviloma porabijo pri igranju, praskanju in grizenju domala vsega, kar jim pride pred oči, od zaves, copat, čevljev, do pohištva in najbolj nenavadnih predmetov, ki za malčke predstavljajo igro.

Če se osredotočimo na mucke, se te že pri letu starosti več ali manj “pomirijo”. So še vedno zelo družabne in igrive, vendar so v večji meri že izoblikovale svoj karakter. Mucke v zavetišču, ki so dosegle podobno ali višjo starost, bodo značajsko tudi doma v pretežni meri takšne, kot so videti v začasni oskrbi. Prav zato bi vsem bodočim posvojiteljem svetovali, naj bodočega sopotnika ne izbirajo po zunanjosti, po barvi in dolžini dlake, po lepemu obrazku in podobno, temveč po značaju in karakterju. Nekateri želijo in imajo tudi možnost v svoj dom sprejeti živahnejšega kosmatinca, drugi pa takih možnosti ali želja nimajo in se zato odločijo posvojiti bolj umirjeno živalico.

V Obalnem zavetišču je trenutno tudi nekaj muck, starih od 1 do 3 let, ki se pogosto in popolnoma napačno smatrajo za “stare”. Pri oddaji muck prepogosto slišimo, da naj bi bila “stara” tudi mucka, ki ima 7 ali 8 mesecev. Temu ni tako, saj so to odrasle in še vedno mlade mucke z že oblikovanim karakterjem. Skrbnik, ki se odloči za posvojitev odrasle živali, pokaže tudi veliko mero človečnosti, saj s takšnim skrbništvom omogoči novo priložnost štirinožcu, ki je bil zavržen in ga je, žal, težje oddati.